12 Şubat 2012 Pazar

Galatasaray:1 - 0:Kayserispor




Sıkıntılı geçen ara transfer sezonunun bitimiyle beraber, Gaziantep maçıyla yeniden oyuna konsantre olmaya başlayan Galatasaray, fikstürdeki hafta içi maçlarının bitimiyle beraber iyice rahatladı.

Üst üste gelen puan kayıplarından sonra Gaziantep'te alınan galibiyet büyük önem taşıyordu. Bu maçtan sonra bir haftaya yakın dinlenme fırsatı buldu Galatasaray. Özellikle arka arkaya oynanan maçlarda takımın merkezinde yer alan Selçuk ve Melo çok yıpranmıştı. Özellikle takımın beyni konumundaki Selçuk'un yorgunluğu takımı fazlasıyla etkiliyordu.

Maç öncesi kafaları kurcalayan kritik soru şuydu: Sol bekte kim oynayacak?

Bütün hafta medyada Sabri ya da Ujfalusi'nin sol bek oynayacağı yazıldı ama Terim öyle düşünmüyordu ve Riera ile başladı. Her ne kadar savunma yönünde eksikleri olsa da, hücumda yaptığı bindirmeler ve yine yapmış olduğu bir bindirmede maçtaki tek golün asistini yapmış olması İspanyol futbolcu için moral oldu. Riera yetenekli oyuncu. Hani klişe bir laf vardır ya kumaşı iyi diye, öyle işte. Ama bir istikrar yakalayamadı Galatasaray'da. Aylar geçti fakat kimse gözü kapalı bir şekilde Riera'yı 11'e yazamıyor.

Melo, Galatasaray savunmasının sibobu adeta. Geçen hafta yazmıştım, Galatasaray'ın öne geçtiği maçlarda Melo rakip atakların önünde adeta etten duvar örüyor. Fakat Melo sadece defansif bir oyuncu değil. Onun ileriye çıkışları da Galatasaray adına büyük önem taşıyor. Zaten hücumda yaratıcı olan adamlara bolca ihtiyacı var Galatasaray'ın. Ve Melo'nun hücuma çıkışları, inanılmaz derecede faydalı oluyor Galatasaray'a. Nitekim golü getiren atağı başlatan da bitiren de Melo'ydu dün gece.

Futbol olarak ''gümbür gümbür'' oynayan bir Galatasaray yoktu belki sahada fakat Elmander önderliğinde maç boyunca ileride basan, bolca mücadele eden bir takım vardı Kayseri karşısında. Çünkü Galatasaray - Kayseri eksenindeki gerginlikten ötürü Kayserili oyuncular daha hırslı oynayacaklardı bu maçta, özellikle de Amrabat. Bu maç bize Fatih Terim'in Amrabat'ı takıma isteyerek ne kadar doğru bir transfer için uğraşıldığını gösterdi. Süratli, adam eksiltip sıfıra inebilen, skora direkt katkı yapabilen bir oyuncu Amrabat. Gelişi, Galatasaray'ın birçok sıkıntısına çare olabilirdi.

Galatasaraylı oyuncuların verdiği önemli bir bilgi var. Fatih Terim, oyuncularına hücumda istediğinizi yapmanız konusunda serbestsiniz demiş. Bunun yorumunu şu şekilde yapmamız doğru olur sanırım: Hücumda yaratıcı oyuncu eksikliği çeken takımın bir şekilde gole ulaşması lazım. Topu ''şu arkadaşınızla buluşturun'' diye bir sınırlama konulamıyor haliyle. Zira koyulsa bile, hücumda tek başına farklılık yaratabilecek (adam eksiltecek vs.) bir adam yok Galatasaray'da. Haliyle bu, hücum gücü zaten sınırlı olan takıma büyük zarar verir. Terim'in oyuncularına tanıdığı bu serbestlik, Galatasaray'ın ligin en çok gol atan takımı olmasının en önemli nedeni.

Galatasaray'da hücum anlamında takımın kıpırdanmasını sağlayabilecek her oyuncu Terim için çok önemli. Eboue'nin yokluğundan sonra Galatasaray savunmasının daha fazla pozisyon vermesi ve hücumda beklerden katkı alamaması, tamamen Eboue'nin takım içerisindeki etkinliğiyle ilgili. Eboue çok yetenekli bir oyuncu. Ligin başlarında eleştirmiştim çokça, bunu da hiçbir zaman inkar etmem. Takımdaki fark yaratacak oyuncu eksikliğini Eboue'yi kanatlarda kullanarak kapatmaya çalıştı Terim. Bu plan başarılı olmadı. Aslında başarılı olmamasına da sevinmemiz lazım zira Eboue'nin sağ bek mevkine geçmesi, Fatih Hoca'nın ondan beklediklerini gerçekleştirmeye başlaması anlamına da geliyor. Çünkü Eboue ne zamanki gerçek yerinde oynamaya başladı; takımın hem hücum hem de savunma gücü çok yukarılara çıktı. Mersin maçında oynayıp oynamayacağını bilmiyorum ancak Eboue'nin takıma katılmasıyla beraber Galatasaray hem hücumda hem de savunmada çok rahatlayacak.

Ligin normal seyrine dönmesi, teknik ekibin daha sağlıklı rakip analizi yapabilmesi açısından da çok önemli. Galatasaray yeni bir serinin başlangıcında, bu serinin kaç maç süreceğini hep birlikte göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder