28 Ocak 2012 Cumartesi

Bursaspor Maçının Ardından: Savaşmak




Galatasaray, Ankaragücü maçını dışarıda bırakırsak son haftalarda oyun olarak kötü bir görüntü sergiliyor. Bunun aslında en büyük sebebi gerçekleşmeyen Xherdan Shaqiri transferi.

Peki nasıl?

Galatasaray'ın kadrosunda eksiklerin olduğunu herkes biliyordu fakat bu, ilk yarı boyunca çok fazla dillendirilmemişti. Devre arasının yaklaşmasıyla beraber, Galatasaray'daki kadro zafiyeti gerek yöneticiler gerekse de Fatih Terim tarafından dile getirilmeye başlandı. Bunun başlangıcı da ilk yarının son haftasından hemen önceye tekabül ediyor.

O ana kadar büyük bir özveri ile mücadele edip, hücumdaki yetersizliği bir şekilde tolere ediyordu takım. Fakat Xherdan Shaqiri transferi, taraftarda olduğu kadar oyuncularda da bir beklenti yarattı kuşkusuz. Çünkü olay öyle bir boyut aldı ki, ''Xherdan gelecek, dertler bitecek'' düşüncesi sardı herkesin benliğini. Shaqiri transferinin son anda yatması, açıkça söylemese de, Fatih Hoca'nın moralini de alt üst etti. Bu moral bozukluğu konsantrasyon kaybını da getirmiş olabilir hocaya.

Çok net bir biçimde, Galatasaray'ın Bursaspor'u iyi analiz etmediğini görüyoruz bu karşılaşmada. Zira etmiş olsaydı, Pablo Batalla golü bulduğu pozisyonda o kadar boşta kalamazdı.

Bursaspor dağınık bir takım. Kadrosu oldukça yetersiz ve bu sene ligdeki konumları da malumunuz. Takımın herşeyi, Pablo Batalla. Oyuna yön veriyor, takımı atağa kaldırıyor...

Bugün Batalla istediği gibi top yaptı. Orta sahadan topunu da aldı, Bursaspor'u hücuma da taşıdı. Galatasaray onu engellemedi. Nitekim golü de zaten Batalla attı.

Buna karşı, Bursaspor'un Galatasaray'ı çok iyi analiz ettiğini gözlemleyebiliyoruz. Yetenek olarak sınırlı kadrosuna rağmen iyi bir mücadele ve savunma ile Galatasaray'ı durdurmayı başardılar.

Beklenildiği gibi Galatasaray 4-4-2 ile sahadaydı. Fakat çift forvetli sistem bu kez işe yaramadı zira Sercan inanılmaz derecede korkak bir futbol sergiliyor. Topa girmekten korkuyor ayrıca hızını da iyi kullanamıyor. Kanat aksiyonlarında zaten sıkıntısı olan takımın ikinci forveti de bu kadar etkisiz kalırsa, pek tabii pozisyona girmekte zorlanır.

Bursa, Galatasaray'ı iyi analiz etti demiştik, Selçuk maçın kayıp isimlerinden biriydi çünkü Bursaspor onu çok iyi marke etti. Melo da, ilk yarı sorumluluk almayınca hücuma destek vermesi gereken en önemli bölge olan orta saha tutuk kaldı.

Tüm taktiksel işleri bir kenara bırakırsak, Galatasaray 1-0 geriye düşene kadar oyunu kazanmayı istediğini bizlere gösteremedi. Galibiyet için çok fazla savaşmadı, emek harcamadı. Ne zamanki 1-0 geriye düştü Galatasaray, oyuncular işin ciddiyetini o zaman kavramaya başladı. Fakat o dakikadan sonra işler hiçte kolay değildi çünkü golü bulduktan sonra kapanan bir Bursaspor vardı karşımızda. İbrahim Öztürk Sercan'ı, Stepanov'da Elmander'i iyi kapatmıştı. Stepanov çıktıktan sonra Elmander'in daha rahat oynaması bir tesadüf değildi.

Galatasaray'ın yaratıcı bir kanat oyuncusu kadar, bir forvet oyuncusuna da ihtiyacı var. Süre dar ve alternatifler sınırlı. Transfer yapılır mı bilinmez ancak gerçekleşmesi zor olan transferlerin bu denli gözler önüne serilip, daha sonra alınamaması takımdaki herkese ve taraftarın algısına ciddi şekilde zarar verdiği çok aşikar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder