28 Temmuz 2010 Çarşamba

Haldun Üstünel Veda Ederken




3 Temmuzda yazmışım bu satırlara Haldun Üstünel'in şimdilik görevinin başında bulunduğunu ama ileride herşeyin olabileceğini... Evet dün itibariyle resmen Haldun Üstünel dönemi sona erdi Galatasaray'da.

Peki neydi Haldun Üstünel'i istifa etme noktasına gtiren olaylar ?

Şöyle başlayalım.

Türkiye'de ne işle uğraşırsan uğraş,hangi kurumda çalışıyorsan çalış,orada sivrildiğin zaman kendi ipini kendi çekmiş olursun.Haldun Üstünel'in de gitmesinin en büyük nedeni bu.Adnan Polat bunu çok iyi yapıyordu 2. başkan olduğu dönemlerde.İnanılmaz sivriydi,olaylara müdahale ederdi.Bu sayede de taraftarın en çok sevdiği yöneticilerden birisi olmuştu.Uzun süre sonra bir başkan bu kadar rağbet görmüştü Gs tribünlerinden.Ama başkan seçildikten sonra biraz geri planda kalmaya başladı başkan.O eski sert söylemleri olan,Galatasaray'ın aleyhindeki her olaya anında yanıt veren Adnan Polat gitti,başka bir Adnan Polat geldi.İşte tam da Adnan Polat'ın pasif kaldığı dönemde,Haldun Üstünel çıktı ortaya.Özellikle yaptığı transferlerle ve Galatasaray tribünlerinden yetişmiş olmasıyla çok farklı bir statüye ulaştı Galatasaray camiasında.Adnan Polat'a duyulan sevgi ve saygının fazlalığı zamanla Haldun Üstünel'e doğru kaydı.Artık Galatasaray diyince Haldun Üstünel geliyordu akla,böyle bir ortam oluşmuştu.Tabi Galatasaray'ı yöneten isimler ve camianın içerisinde aktif olarak rol alan kişiler bundan haliyle rahatsız olmuşlardı.Olmadım diyende yalan söylemiş olur.Kendi 2.başkanlığı döneminde bu kadar fazla rağbet gören Adnan Polat tabiki herşeyin farkındaydı.Önce Haldun Üstünel'in yetkileri azaltıldı,ardından da yönetim kurulundan istifası bir şekilde sağlanmış oldu.Eğer Haldun Üstünel aynı yetkilerle yöneticiliğine devam etmiş olsaydı,Aslantepe'de ''Haldun Üstünel başkan olsana'' diye tezahüratlar olacaktı.Bu da Adnan Polat'ın işine gelmezdi.Acı,ama gerçek olan bu.

Peki Haldun Üstünel'in bu bölümde hiç mi hatası yoktu ? Buna hayır diyenlerde yalan söylemiş olurlar.

Bizim ülkemizde yöneticiden beklenen tek şey var;transfer.Onu yapıyorsan büyük başkansın,büyük yöneticisin.Yapamıyorsan kötü başkan,başarısız yöneticisin.Haldun Üstünel transfer sihirbazıdır.Belki de Galatasaray,Haldun Üstünel'in getirdiği tarzda yıldızları uzun süre takıma dahil edemeyecek,bunu bilemeyiz.Bu bakımdan Haldun Üstünel,yıllar sonra gördüğüm en başarılı yöneticiydi.Transfer anlamında tabi.Ama madalyonun bir de diğer yüzü var.Yöneticilik kısmı..Transferden tamamen bağımsız olan kısım.İşte Haldun Üstünel bunu başaramadı Galatasaray'da.Zaten geçen sene kurulan kadronun başarısız olmasının da başka bir izahı olamazdı ya da ondan önceki sezon kurulan kadronun...Arda ile olan diyaloglar,Lincoln ile yaşadıkları..Bunlar Haldun Üstünel'in hanesine eksi olarak yazılan olaylar.Gözünü transfer hırsı bürümüş olan taraftarın gözünde bu belki pek bir şey ifade etmiyor ama olayların bu yönüyle ilgilenen kişiler için bu yaşananlar büyük yöneticilik zaafı.Ve eğer, sen iyi bir yönetici değilsen,yaptığın transferlerinde hiç bir anlamı kalmaz.Galatasaray'ın son iki senede kurduğu kadrolar ortada,zira aldığı sonuçlarda.Kadro kurmakla,antrenör getirmekle de bu iş bitmiyor maalesef.Galatasaray açısından konuşursak,Florya'yı iyi yönetmekte çok önemli.Eğer sen takım kaptanıyla tartışıp,takımın en önemli oyuncuna tehditkar ifadeler savuruyorsan,yöneticilik görevini iyi yapamıyorsun demektir.

İşte bunu başaramadı Haldun Üstünel Galatasaray'da.Florya'yı iyi yönetemedi.Bir de buna yaptığı transferlerle sivrilmesi eklenince,istifa kaçınılmaz oldu

3 yorum:

  1. adamı sırf başkan olmasın diye aradan çıkardılar ayıp ettiler ama =))

    YanıtlaSil
  2. Sözlerine sonuna kadar katılıyordum ama son cümlelere doğru koptu iş. Sende iyi bilirsinki Galatasarayın üstünde hiç bir şey yoktur kaptan oyuncu gibi kaptanın hataları var ise uyarılır başkan yardımcısı değilmi bu adam? Lincoln olayında ise Haldun Üstünel haklı eğer bi futbolcu bu lincoln olur Arda olur Antrenöre küfür ediyorsa cezalandırılmalı hele bir de bu Bülent Korkmaz hep bir ağızla büyük kaptan dediğimiz Uefa kupası finalinde omzu çıktığı halde elinden geleni yapan bizde doğup bizde bırakan biri ise.

    YanıtlaSil
  3. Olaylara biraz objektif bakmak lazım.Haldun Üstünel iyi bir Galatasaraylı,iyi transferlerde yaptı ama yöneticiliği iyi değil.Küfür ettiyse teknik direktöre bu şekildemi yöneticilik yapılır ? Gidip futbolcuya hakaret etmek midir yöneticilik ? Gidersin başkana söylersin,yönetim kurulunu toplayıp ceza verirsin.Peki Arda ile olan kavgada ne yapacağız ? Arda'nın sen kimsin bize bu şekilde karışıyorsun,git sen kendi işini yap demesi ?
    Haldun Üstünel'i seviyoruz ama yanlışarını da görmezden gelemeyiz değil mi ?

    YanıtlaSil