26 Şubat 2011 Cumartesi

İbb Maçının Ardından: Olmuyor




‘’Futbolda duygusallığa yer yok’’ futbol ile alaklı duymuş olduğum en güzel sözlerden biridir. ‘’İş ile arkadaşlığı karıştırmayın’’ lafına oldukça benzer.

Afilli cümleler kurupta girişi uzatma gibi bir derdim yok.

Bizim ortak gayemiz nedir? Galatasaray. Önce bunun bilincine varalım. Sevdiğimiz,efsane dediğimiz futbolcular olmuştur,olacaktır da. Onları sevmeye devam edelim fakat Galatasaray’a yararlı olamıyorlarsa da söyleyelim.

Hagi göreve geleli uzunca bir süre oldu. Devre arası oldu, istediği transferler yapıldı. Özellikle orta saha özelinde bakarsak,Mustafa Sarp,Barış ve Ayhan’a muhtaç olmaktan kurtuldu. Yekta gibi mevkisinin en önemli oyuncularından biri takıma kazandırıldı. Kısaca,Galatasaray’ın senelerdir kangreni olan orta sahada bir takım değişiklikler yapıldı.

Teşhiş doğruydu,öngörülen tedavide sağlıklıydı. Gel gelelim ki,uygulamada hata yapıldı,yapılmaya da devam ediliyor.

Galatasaray haftalardır kötü futbol oynuyor. İç sahada taraftarın muazzam desteği bambaşka konuma getiriyor maçları. Galatasaray seviye atlıyor adeta sahada ve galip geliyor. Ancak iş deplasmanlara geldiği zaman,berabere bile kalmakta zorluk çekiyor Galatasaray.

Bu, bu sene düzelmeyebilir,Hagi için gelecek seneyi bekleyin de denebilir. Ancak Hagi’nin vermiş olduğu teknik kararlarda ciddi sıkıntılar var.

Eğer ki sen hala Mustafa Sarp’tan medet umup onu ilk 11’e koyuyorsan,haftalardır dökülen Serkan Kurtuluş’u sağ bekte oynatmaya devam ediyorsan,orta saha diye aldığın Yekta’yı sağ açığa koyuyorsan,eleştirilere hazırsın demektir.

Bir teknik direktör yaptığı oyuncu değişiklikleri ile maçı takımının lehine çevirebilir. Oyuncu değişiklikleri mühimdir. Hagi kupada 3-2 kaybettiğimiz Gaziantepspor maçında maç 2-1 bizim lehimize iken yapmış olduğu değişiklikler ile maçın kaderini değiştirmişti. Hatta Hagi’nin hediyesi demiştim o maç yazısının başlığına. Eskişehirspor’u 4-2 yenerken,maç 3-0 olduktan sonra yaptığı Mustafa Sarp hamlesi ile maç birden 3-2’ye gelmişti.

Nitekim bugün çıkan kadro ve devamında gelen oyuncu değişiklikleri de maçın kaderine ciddi anlamda tesir etti.

Galatasaray zaten futbol namına bir şey ortaya koymuyor. Hagi’yi değerlendirebilmek için oyuna yapmış olduğu etkiye bakalım diyoruz,o da bizi tatmin etmiyor.


Peki biz hangi doneler ile Hagi’yi eleştirip/öveceğiz?

Kadroyu Hagi kurmadı bunda hemfikiriz. Ancak önümüzde bir Şenol Güneş örneği var. Geçen sezonun ortasında takımı devraldı,kısa sürede takım oynadığı futbol olarak seviye atladı. O takımı sene başında Şenol Güneş mi kurmuştu?

Hagi’yi eleştiren insanlara söylenen klasik laf şu ; ‘’yönetim suçlu iken neden Hagi’ye sarıyorsunuz?’’


Yahu bunu zaten herkes biliyor. Yönetimin suçsuz olduğunu inkar eden yok. Ancak Hagi’nin gelinen noktada başarılı olduğunu söylemekte bir hayli güç.

İşte burada da devreye Hagi’nin futbolcu iken Galatasaray için yaptıkları giriyor. Hagi bizim efsanemiz. En az Metin Oktay kadar seviyoruz onu. Ama antrenörlüğü hakkında değerlendirme yaparken duygusallığı bir kenara bırakıp öyle yapmalıyız eleştirilerimizi.

Mesela Lorik Cana’da aynı şekilde. Galatasaray taraftarı başarıya aç bir oyuncu istiyordu yıllardır orta sahaya. Çok isim geldi geçti ancak hiçbiri tatmin etmedi Galatasaraylıları. Sonra Lorik Cana transfer oldu takıma. Hırslı,savaşçı fakat hepsi bu. Devre arasında gelen Culio kadar bile katkı yapmadı Galatasaray’a. Ancak taraftarlar kendi kendilerine efsane yarattılar. İlk geldiği zaman Marsilya ve Sunderland’de kaptanlık yapmış olması nedeniyle ‘’acaba aradığımız oyuncuyu bulduk mu?’’ diye sorduk birbirimize. Rijkaard oynatmadığında neden oynatılmadı bile dendi. Ancak o günden beri Lorik Cana futbolunun üzerine koyamadı. Lorik Cana’yı eleştirenlere de tavır alıyor Galatasaraylı taraftarlar. Çünkü bu konuda da duygusal davranıyorlar.

Çarşamba günü Galatasaray’ın kader maçı var Gaziantepspor ile. Arena’da taraftarıyla kazanan bir Galatasaray olduğunu artık herkes biliyor. Yüksek bilet fiyatlarına rağmen taraftarı Galatasaray’ı gelip kurtarabilecek mi bakalım?

Bu sorunun cevabını herkes kadar ben de büyük bir merakla bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder