12 Şubat 2011 Cumartesi

Zihniyet

Xavi’nin bir röportajını okudum(buradan siz de okuyabilirsiniz)

Okurken düşündüm. Geçirdiğimiz bir buçuk sene geldi aklıma. Hadi Skibbeli dönemi de katalım bunun içine.(Etti sana 3).

Xavi’ye Şampiyonlar Ligi’ndeki Arsenal eşleşmesini soruyorlar. Adamın verdiği cevap çok net. Ben mutluyum diyor. Neden? Çünkü karşısında futbol oynamayı isteyen bir takım var,oynatmamaya yönelik bir takım değil.İstediklerini daha rahat bir şekilde sahaya yansıtacak çünkü. Bir Chelsea ya da bir İnter çıksaydı çok daha tedirgin olurdum diyor. Çünkü bu takımların önceliği futbol oynamak değil.

Bizim ligimize bakalım birde. Nasıl futbol oynanıyor? Sert ve oynatmamaya yönelik.

Günümüzde ise oynamaya yönelik futbol yaygın.

Galatasaray'da modern futbola ayak uydurmak istediğinden,Skibbe ve Rijkaard'ı takımın başına getirerek doğru hamleler yaptı. Ama Galatasaray Yönetimi yaptığı bu hamlelerin arkasında duramadı.

Neden? Çünkü burası Türkiye. Burada sabır yok,skor alıyorsan varsın, alamıyorsan yoksun ve başarısızsın.

Hem Rijkaard’ın hem de Skibbe’nin başarısız olmasındaki ana sebep sabır mıydı peki?

Hayır.

Ben Skibbe’yi beğenmezdim. Çünkü bir önceki sezon takım şampiyon olmuştu fakat o sene, ligde takım çok kötü gidiyordu. Ve Skibbe’nin sonunu hazırlayan Kocaelispor maçında ben de ‘’istifa’’ demiştim. Stadda değil fakat evde izlerken söylemiştim bunu.

Skibbe gitti yerine kim geldi? Bülent Korkmaz.

İşte o zaman ne kadar büyük bir aptallık yaptığımı anladım. Eğer ki sözde değil, özde arkasında durulsaydı Skibbe’nin,işte o zaman görevden almak için bir hak bulabilirdi yönetim kendinde. Yönetim ne yaptı? Adamın yardımcılarını kovarak istifaya davet etti Skibbe'yi. İş arkadaşını kapı dışarı ederek,adamı yalnızlaştırdı.

Ben o adamın oynattığı futbola saygı duymam gerektiğini anladım. Çünkü Dünya değişiyordu ve futbol takımı olarak bir oyun karakterine sahip olmak gerekiyordu. Hem Rijkaard’ta hem de Skibbe’de Galatasaray bir oyun kimliğine sahipti. Maç kaybetse bile bir amaç uğruna kaybediyordu.

Az önce sorduğumuz soruyu bir daha soralım. Bu iki isminde başarısız olmasındaki tek sebep,sabırsız olmak mıydı?

Hayır. Bu sefer nedenlerini de açıklayalım.

Bu isimlerin eline verilen kadroya bir bakmamız lazım. Bu adamların oynatacağı futbolda kilit mevki hangisi,orta saha. Ama merkez orta saha. Sol kanat sağ kanat değil.(Oyun kurucuyu da dahil edebiliriz belki bunun içine). Galatasaray kadrosunda o dönem orta saha havuzunu hangi oyuncular oluşturuyordu peki?

Hafızamızı tazeleyelim.

Mehmet Topal,Ayhan,Barış,Mehmet Güven,Linderoth(ki hiç yararlanamadık). Bunlar Skibbeli dönemde orta sahamızı oluşturan isimler(Eksik varsa ekleyin lütfen)

Rijkaard döneminde ise, yine Ayhan,Barış,Mehmet Topal bunlara ek olarak Mustafa Sarp,Elano.

Bir durup düşünmek lazım. Sabır kavramına laf atmadan önce,biz herşeyi tam yaptık mı diye kendimize bir sormak lazım.





Rijkaard geldiğinde işler benim açımdan farklılaşmıştı. Çünkü Skibbe döneminden ağzım bir kere yanmıştı ve antrenör değiştirmek ile bir şeye varılamayacağını anlamıştım.

Sonra Rijkaard geldi. Bu sefer tamamdı sanki. Hem taraftar hem de camia hocanın arkasındaydı.

Ancak zaman ilerledikçe gördük ki,insanlar hocanın değil,hocanın isminin arkasındaymış. Geldiği gün de destek bu yüzden verilmiş.

Yoksa zihniyet aynı zihniyet yani. Rijkaard’da Skibbe’de futbol oynamak isteyen hocalar. Oynatmaktan ziyade oynatmamayı amaçlayan hocalar değil.

E sen aynı zihniyetten hocayı kovup yine aynı zihniyetten bir hocayı getiriyorsun.

Bilsem ki,bir önceki hatalarından ders aldılar,hocanın istediği transferleri yapıp onun istediği kadroyu oluşturacaklar eyvallah. Ama değil işte.

Hep göz boyama transferler. Sen geçen sene Keita’yı,Jo’yu,Elano’yu,Dos Santos’u alıyorsan;bu adamların etkisini görebilmek için orta sahaya da transfer yapman gerektiğini bileceksin. Orta sahayada adam alacaksın.

Ama yok.

Bu sene ne oldu?

Takımın başarısız olmasındaki en büyük etkene sahip orta saha havuzunda hiçbir eksilme olmadı,üstüne üstlük takımın skor yükünü çeken Keita’sı,Jo’su,Elano’su hepsi birden gönderildi.

Orta sahaya transfer? Yok.

Çok iddialıyım. Galatasaray bu sene en az 2 tane adam gibi orta saha oyuncusu transfer etseydi ve Rijkaard’ın emrine verseydi bu isimleri;Rijkaard kesinlikle ama kesinlikle başarısız olmazdı.

Yine Xavi’nin lafına geleceğim. Adam ne diyor?

‘’ Beceri öncelik olmalı. Teknik kabiliyet. Daima, daima. Tabii ki, onsuz da kazanabilirsiniz ama farkı yaratan beceridir’’

Galatasaray’ın Rijkaard ile başarıyı yakalayabilmesi için ne yapması lazımdı?

Rijkaard’ın oynatmak istediği futbola uygun,mücadeleci orta saha oyuncuları alıp, yanlarına teknik oyunucuları koymalıydı

Ama onlar ne yaptı? Hiçbirşey.

Rijkaard’ın eline verdikleri orta saha oyuncularına bakın bir hele. Hangisi becerikli?

Ayhan deseniz yaşı geçmiş eski Ayhan ile uzaktan yakından alakası yok,Barış deseniz yeteneğin ‘y’si yok,Mehmet Topal deseniz hakeza öyle,Musa Çağıran’a hiç girmiyorum bile. Tek bir adam vardı bu beceri tanımına uyan o da Elano.

Elano’da zaten tek başına bir şey yapamadı ve gitti. Belki kendini sıkmadı,oynamadı buna bir şey diyemem. Fakat istese de yanındaki bu oyuncular sebebiyle oynayamazdı.

Bu adamlar neden Avrupa’da gayet iyi performans gösteriyorlar da,Türkiye’de aynı başarıyı gösteremiyorlar?

Bunun da cevabı basit. Çünkü Türkiye’de takımların amacı top oynamak değil,top oynatmamak! Bu da bir diğer etken.

Halbuki Galatasaray her daim top oynamadan yanadır.

Öyle ya bu camia,kısır futbol oynatıyor diye Lucescu’yu kovdu.

Öyle ki bu camia hücum futbolunun en kralını Galatasaray’a oynattı diye Fatih Terim’i Lucescu’nun yerine getirdi.

Peki niye bu adamların arkasında durulmadı?

Çelişki,çelişki,çelişki…

Galatasaray’ın şimdiki teknik direktörü Hagi.

Antrenörlüğünü beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz,takımı iyi yönetiyordur ya da yönetmiyordur.

Bu adamın ilk yaptığı iş ne oldu? Orta sahayı değiştirmek.

Neden?

Çünkü Hagi’de biliyor ki başarılı olmak istiyorsa orta sahayı değiştirmek zorunda. Bunu yapan Hagi’nin total futbol oynatma gibi bir sevdası var mı Galatasaray’a,yok. Ama bırak total futbolu,kaos futbolu oynayacağım desen bile bu adamları değiştirmek zorundasın. Çünkü bu adamlar becerileri ile Galatasaray’a katkı veremez artık.

Hem Skibbe hem de Rijkaard Adnan Polat döneminin bir ürünü. Şimdi böyle bir yazının sonuna Adnan Polat istifa yazmamı bekliyor olabilirsiniz. Ama ben yazmayacağım. Çünkü Adnan gitse,Mehmet gelse değişen bir şey olmayacak.

Galatasaray’da zihniyet değişmeli,zihniyet.

Çünkü başkanları değiştirebilirsiniz fakat zihniyeti asla.

2 yorum:

  1. Ve bu Hagi'de kupayı alamama veya ligi ilk 5te bitirememe halinde gönderilicek olan Hagi.Bu yönetim değişmedikçe bu düzen böyle gidicek.Xavi röportajında şeyde demişti hani "başarısızlıkta isimler değişir ama felsefe değişmez Barcelona'da".Bizdeki sorun isimler değişsede felsefenin olmayışı.

    YanıtlaSil
  2. Hagi gider başkası gelir, oda gide bir başkası gelir, böyle devam eder. Benim hiç umudum kalmadı, taraftarımız bu kadar cahil olduktan sonra...

    YanıtlaSil