3 Ağustos 2010 Salı

Rijkaard'ı Anlayamamak




Atilla Çelik'in sitesini ziyaret ediyordum(Kayıp Zamanın Peşinde).Rijkaard ile ilgili kaleme aldığı yazısını okumuş,yorum yazacakken birden Just Frank adlı kişinin yorumunu gördüm.
Yorumu aynen kopyalıyorum buraya ;



''GSTV'de haberleri izliyorum ve FR'nin OFK maçı sonrası bu yorumlarını dünkü idmanda uygulamaya koyduğu yönünde haber bandı verildi. FR, antrenmanda gol atarak takımını öne geçiren futbolcularının uzun sevinç yaşaması gerektiğini vurgulyor ve uygulattırıyor (bizzat Kewell ve Arda uyguladı bunu), bol pas yaptırıyor vs..Ama Arda bir pozisyonda işi abartarak kendini yere bırakıyor ve bacağına kramp girme numarası yapıyor ve bu esnada FR de maç bitiriyor ve önde olan takım maçı kazanıyor :)''
Hatırlarsınız Rijkaard OFK Belgrad maçının hemen ardından,Basın toplantısında ;
''Sonucu korumayı ve bunu sonuna kadar götürmeyi takıma öğretmeliyiz.''
diye bir açıklama yapmıştı.Rijkaard'ı anlamaktan uzak,bağnazca düşüncelerle beyinleri sarmalanmış kişiler;bu sözler üzerinden Rijkaard'a vurmaya başladılar bu seferde.Savundukları; Rijkaard'ın idmanda yaptırdıklarının Galatasaray'a yakışmadığı hatta Galatasaray'ı küçümsemek olduğu. Ülkemizde maalesef futbolu bildiğini iddia edip, esasen futbolun 'f'sinden anlamayan çok insan var. Yukarıda yazdığım yorumları yapan insanlar,Rijkaard ;takım kalite anlamında yetersiz dediğinde de total futbolun üstadına çok ağır şekilde yüklenmişlerdi.İşin ilginç yanı bu eleştiriyi yapan isimlere,gerçekleri de anlatamıyoruz.Aslında biz anlatıyoruz ama onlar anlamamakta ısrar ediyor!

Bu konu ile ilgili ne kadar buralarda kalem oynatsak boş.O yüzden onlar hakkında birşeyler karalayarak zaman kaybetmeyelim.

Biz tekrar en başa,Rijkaard'ın idmanda uyguladığı bu metoda değinelim.

Rijkaard kurnaz adam.Rijkaard zeki adam.Ama en önemlisi;Rijkaard futbolu bilen adam.Türkiye'ye geldiği vakit,ondan beklenti inanılmaz derecede fazlaydı.Barcelona patentli oluşu,Türkiye'deki çoğu insanı galeyana getirmişti.Beklenti çıtası en üste koyulmuştu hemen.Tabi beklenti bu kadar yüksek olunca,sorumlulukta haliyle artıyor.Bir de sene sonunda beklentilere yanıt verilememişse,yandı gülüm keten helva!

İşte böyle bir ortamda Türkiye'ye gelip 1 sene kaldı Rijkaard.Ve zeki olan bu adam,Türkiye'yi tanıma fırsatı buldu.Oynatacağı sistemi oyuncuların ne kadar uygulaıp,uygulayamayacağını gördü.Sistemin oturabilmesi için, oyuncuların,zihnen bu sistemin inceliklerinin benimsemeleri gerektiğini biliyordu Rijkaard.Ama gördüki bunun için uzunca bir zamana ihtiyacı var.Türkiye'de ise sabır denen kavram yok.Takımı kim çalıştırırsa çalıştırsın,ismine cismine bakmadan o kişiden beklenen; takımı derleyip,toparlayıp hemen en üst seviyelerde futbol oynatması.Rijkaard'ın da bazı şeyleri başarabilmesi için,futbolcuların basit gibi görünen ama bu zamana kadar lafta kalan bazı şeyleri öğrenmesi gerekiyor.

İşte buna en güzel örnek OFK maçı.2-0 önde olduğun bir kupa maçında-hem de kondisyon olarak tam hazır değilken- oyuncuların kontrollü oyun yerine atak oynamayı tercih etmesi,Galatasaray'ı elenme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.Aslında skor avantajı sağlandıktan sonra daha kontrollü,pasa dayalı,ağır hareketler ile maçı götürebilse Galatasaray, işler daha farklı olabilirdi. Aslında skor avantajı sendeyken topa sahip olmak,herkesin aklına gelebilecek,basit bir davranış şekli.Ama bunu oyun içerisine yansıtmak fazlasıyla zor.Bu tarz bilgileri genelde yaz okullarında söylerler genç çocuklara.Zihinlerine yerleştirmeye çalışırlar.Galatasaray'ın sahip olduğu oyuncu topluluğu(özellikle orta saha elemanları) bunu uygulamaktan aciz durumdalar maalesef.Rijkaard'ta basın toplantısında sinyallerini verdiği bu durum üzerinde, bir dizi tedbir almış duyduğumuz üzere.Dediğini yapan antrenörlerden Rijkaard.Bu basit bunu öğretmeyelim diye düşünmek yerine,oyuncularımız bunu başarıyla kavrasın, bu ;bize lazım olacak diye ince düşünebilen birisi Rijkaard.

Mesela Galatasaray Dergisinin geçen sayısında yardımcı antrenör Johan Neeskens ile yapılmış bir röportaj vardı.Orada şu an Galatasaray'da uyguladıkları sistem hakkında öyle güzel,öyle derin bilgiler veriyordu ki Hollandalı ; gerçekten ders kitaplarından bilgi öğrenircesine detaylı analiz etmek gerekiyordu söylediklerini.

Netice itibariyle Galatasaray'ın başında futbolun üstadı diye tabir edebileceğimiz çok değerli insanlar var.Onları anlamadan,dinlemeden,söylediklerini iyiden iyiye analiz etmeden yorumlamamak lazım.Zira Galatasaray'ı aydınlığa taşıyacak kişiler,onlar

6 yorum:

  1. Akıllıca bir metodmuş perşembe bol bol uygularız artık.
    Hacı dediklerinde haklısın bugün dünyanın en iyisi kabul edilen İspanya bile 1-0 öne geçtiğinde fazla atağa çıkmamayı düşünüyor pas pas ve yine pas.. İspanya Şili maçında skor 2-1 iken bile atağa kalkmayıp pas yapıyorlardı eh bizde biraz pas yapabilsek zaten çok iyi işlerde yapıcaz hani..

    YanıtlaSil
  2. biz zaman geçirmediğimizden değil kötü olduğumuzdan sürekli maç veriyoruz öndeyken. bunun çözümü taçları geç kullanmak değil,yerde yatmak değil. bu mantelitede olcaksaydık bu kadar maaliyetli transfele yapmazdık. luceyi getirirdik, mehmet özdilek i getirirdik. kaleye de ömer geçer

    zaman geçirceğin maç elbette olacak. ama o maç ofk belgrad maçı değil, ibb maçı değil.

    "Türkiye'de ise sabır denen kavram yok.Takımı kim çalıştırırsa çalıştırsın,ismine cismine bakmadan o kişiden beklenen; takımı derleyip,toparlayıp hemen en üst seviyelerde futbol oynatması.Rijkaard'ın da bazı şeyleri başarabilmesi için,futbolcuların basit gibi görünen ama bu zamana kadar lafta kalan bazı şeyleri öğrenmesi gerekiyor."

    şu cümleler de komik. sanki rijkaard geçen hafta geldi. geçtiğimiz sezonla bu sezon ki takım arasnıda tek fark yok 2 tane kamp geçildi hala aynı. hani takımı derleyip toparlamasını geçtik bunun 10 da 1 ini sahada görmüyoruz ki sabır diyorsun. hani ortaya konulmuş inşaa edilen bir yapı yok. gecekondu var olsa olsa

    YanıtlaSil
  3. Sanırım sende bardağın boş tarafına bakmayı yeğleyenlerdensin. Sen diyorsun ki arada fark yok,ben de diyorum ki çok fark var.

    Git Galatasaray'ın oynadığı hazırlık maçlarını bir izle bakalım ne göreceksin.Agresif bir oyun yapısına sahip,ileride basan,pres yapan bir Galatasaray var.En basit,gözle görülebilen farklılık bu.Ama sende gidip bana daha farklı şeyler sayacaksın burada farklılık yok geçen seneden diye.Dediğim gibi bardağın boş tarafına odaklamışsın kendini varolan değişiklikleri yok sayıyorsun.

    Eğer takımın tam hazır değilse,OFK maçında da zaman geçirirsin,Eyüpspor maçındada..Eğer tasması çıkarılmış köpek gibi saldırırsan maç boyunca,zaten teknik kapasite yönünden zayıf bir takım olan OFK gelir,iki duran topla seni uçurumun kenarına atar.Sonra da Galatasaray kötü olur.

    YanıtlaSil
  4. rıjkaard büyük adam ama anlayana sabırlı olana ama seninde yazdığın gibi TÜRKİYE de özellikle büyüklerde sabır denen bişey yok büyüklerin tek amacı şampiyon olmak olmassa en ezeli rakibini yenmek galatasaray için bu FB ama rijkaard ikisinide yapamayınca topun ağzına konuldu...
    bu sadece rıjkaard için değil bütün büyük takımlar aynı FB de zamanında zıco yu göndermişti sırf GALATASARAY a yenildi diye bu örnekler çoğaltılabilir ama bu sene rıjkaard tam güveniyorum bu sene her şey daha farklı olacak

    YanıtlaSil
  5. Rijkaard gibi isimlerin işleri çok zor gerçekten. Çünkü Türkiye'deki futbol yapısı diğer ülkelerdeki futbol yapısına hiç benzemez. Arda bile 4-4-2 oynamayı Milli takımda öğrenir. Temel bir çok futbol bilgisini bilmekten aciz Türk oyuncuları var. Temel bu çünkü. Ama yurtdışındaki ülkelerde futbolun temel bilgileri beyinlere zaten kazınmış durumda. Ama buraya gelenler bir de futbolun alfabesini öğretmek zorunda kalıyorlar.

    Bu farkı çözemeyen ve anlamayan ülkemize gelip postalanan Del Bosque, Löw, Hiddinkleri hiç anlayamaz.

    YanıtlaSil
  6. Atilla abi selamlar,

    Mantelite eksikliği var bizde.''Biz''den kastım hem futbolcular,hem taraftarlar hem de medya. Rijkaard'ı gördükten sonra,futbola dair bilmediğimiz çok şeyin olduğunu hissettim.Eğer bu adam, takımın başında 3 sene daha kalırsa,kimbilir bize daha neler öğretecek.İnsanların futbola bakış açısı değişecek,daha doğru analizler yapılabilecek.En önemliside insanlar artık ''tabelacı''olmayacak.

    Ama Rijkaard'a güven skor odaklı olmamalı.Allah korusun yarın Galatasaray elense bile,Rijkaard görevine devam etmeli.Çünkü iyi günde değil,kötü günde Rijkaard'ın yanında olabilmek önemli.Herkesin diline pelesenk olan sabır ve güven sözcükleri böyle bir ortamda daha net ortaya çıkar.İnsanlar sözünün eri mi değil mi o zaman belli olur.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil