15 Ağustos 2010 Pazar

Sivasspor Maçının Ardından:Kötü Başlangıç





Özellikle ertesi günü bekledim bu maçla ilgili analiz yapmak için.Sıcağı sıcağına objektiflikten uzak,taraftar gözüyle yorum yapmanın önüne geçmek istedim böylece.

Rijkaard bir sistem hocası.Önce bunu kafamızın bir köşesine yerleştirmemiz lazım.O takıma göre kadro kurmaz,takım onun sistemine ayak uydurmak zorundadır.

Karl Heinz Feldkamp,Lucescu,Fatih Terim bunlarda taktisyen hocalar.Eldeki malzemeye göre birşeyler yapmaya çalışırlar.

Bu aradaki farkı iyi anlamak lazım.

Rijkaard'tan kimse elindeki malzemeye göre bir takım yaratmasını isteyemez.Rijkaard'ı takımın başına getiriyorsan eğer,bunu istemeye hakkın yok.Eğer istersen, ya Rijkaard'ı ismi var diye alıp getirmişsindir ya da hocanın düşüncelerine saygı duymuyorsundur.

Rijkaard'ta elindeki malzemeyle en iyisini yapmaya çalışıyor.Öyle ya, Rijkaard gibi sakin bir adam bile takımın başarısız olmaması için saha kenarında resmen çıldırıyor.Bunu söylemek acı ama,bu sene Rijkaard'ın son şansı.Galatasaray'da başarısız olması durumunda kariyeri yara almış olacak Hollandalının.Ne Rijkaard kariyerinde eksi bir durumun olmasını ister ne de Galatasaray bu sene başarısızlığı kabul eder.

Bu bilinçle hazırlık çalışmalarına başladı Galatasaray.İyi de mücadele ediyordu aslında.

Yalnız tek bir eksik vardı o da kanayan yara olan orta sahaya transferlerin yapılmaması.

Zaten sezon öncesinde olanları herkes kendine has düşünceleriyle yorumluyor.Uzun uzun yazmaya da gerek yok. Dünkü maçı ele alalım birazda.

Sivas deplasmanı Galatasaray için garip bir hal almaya başladı son senelerde.Bir türlü oradaki sertliğe cevap veremiyoruz ve sahadan boynu bükük ayrılıyoruz.Yedek kulübemiz gerekli tepkiyi veriyor ama sahada yer alan oyuncular aynı reaksiyonu gösteremiyor rakibe karşı.

Sene başında Mehmet Topal'ın da gitmesiyle ,zaten zayıf olan orta sahamız iyice zayıfladı.Bir de, sahip olduğumuz orta sahanın inanılmaz derecede kırılgan olduğu gerçeği de var.Bu anlamda oraya Lorik Cana alındı. Gelmeden önce çok methediliyordu lakin şu ana kadar pek fazla bir katkısını göremedik takıma.Bunu hazır olmamasına bağlıyorum.İlerleyen haftalarda daha iyi olacaktır.Umut ediyorum!

Rijkaard'ın planlarını biraz da olsun sekteye uğratan bir gelişme maçtan hemen önce yaşandı.Serdar Özkan hastalandı ve maç kadrosundan çıktı.Pino'nun da sakatlığını düşündüğümüz zaman,o bölgede oynayacak oyuncu sayımız minimuma düştü.Baros hazır olsa,Kewell sol kanada geçer Arda sağ kanatta görev yapardı ancak bu da mümkün değildi bu maçta.Rijkaard'ta orada sürpriz bir isme görev verdi;Emre Çolak. Bir şeyler yapmaya çabaladı ama gerekli katkıyı sağlayamadı.Bizde bu kadar sabırsız bir taraftar varken Emre Çolak'a nasıl sabredebiliriz bu da büyük soru işareti.

Asıl üzerinde konuşulması nokta tabiki orta saha. Rijkaard yine 4-2-3-1 taktiğiyle sahaya çıkardı takımı. Ön liberoda Lorik Cana ve Ayhan görev yaptı, hemen önlerinde ise Mustafa Sarp.
Mustafa Sarp'ı bu şekilde kullanınca daha fazla verim alıyor Hollandalı,bunu sonuda gördü.Defansif olarak oynattığı zamansa yaptığı katkı azalıyor.Nitekim Mustafa Sarp yine çıkıp golünü attı.Tabi bu iyi oynadığı anlamına gelmiyor.Oyun içinde çok pasif kalıyor,aynı zamanda çok da ağır.Ayhan ise çok basit çalım yiyor.

Oyunu şöyle özetleyebiliriz.Sivasspor'da hücuma kalkan bütün oyuncular,Lorik Cana'yı çalımladığı vakit Galatasaray stoperleriyle karşı karşıya kalıyor.

Galatasaray aslında ilk yarı boyunca çok iyi mücadele etti,özellikle hücum anlamında.Ama son dakikada yenen tartışmalı gol ,takımı inanılmaz derecede demoralize etti.İkinci yarıya ister istemez moral bozukluğuyla başladı takım.Zaten konsantrasyonu pamuk ipliğine bağlı olan Galatasaray;bu golden sonra iyice oyundan koptu.Hem zihnen hem bedenen. Oyunun bundan sonrası ise Ceyhun ve Galatasaray stoperleri ve kaleci Aykut arasında geçti.

Ali Turan bek oynayabilecek düzeyde değil henüz.Uzun süredir maç yapmadığı için zorluk çekiyor.Zamana ihtiyacı var.
Galatasaray'ın bir diğer sıkıntı yaşadığı bölgede defans.Stoper diye nitelendirdiğimiz bölgede görev yapan iki oyuncu,Neill ve Servet. Neill topu oyuna sokan,teknik bir oyuncu.Yanına ise daha sert bir oyuncu lazım.Emre Güngör tarzı bir adam yani.Ama Kalli zamanındaki Emre Güngör.

Popescu-Bülent gibi.Neill bizim şu an ki Popescumuz.Yani Popescu'nun Galatasaray'daki rolünü üstlenen kişi.Yanında ise bir Bülent yok maalesef.Burada sıkıntı yaşıyoruz.Bu sertliği sağlayabilecek tek bir oyuncu var şu an,o da Ali Turan.Sabri tekrar takıma döndüğünde Ali Turan stopere geçebilir.

Galatasaray dün(özellikle 2.yarı) top yapabilen bir oyuncu eksikliğini fazlasıyla hissetti.Kimsenin beğenmediği Elano bile dünkü maç için dengeleri değiştirebilirdi Galatasaray lehine.Arda'nın da oyundan çıkmasıyla,ayağı top yapan oyuncu hemen hemen kalmadı Galatasaray'da.Bu yüzden de doldur boşalta döndü son bölümde Sarı-Kırmızılı takım.Bu da Rijkaard'ın oyun sistemine zerre kadar uymayan bir durum.Muhakkak bunun hesabını soracaktır oyunculardan Rijkaard.

Galatasaray'ın orta sahaya 2 transfer daha yapması lazım.Bunu zaten Adnan Polat'ta biliyor,Rijkaard'ta biliyor.

İyi başlayınca iyi gitmiyor maalesef.Kötü başladık umarım ders alıp,daha iyi oluruz.

1 yorum:

  1. Doğru bir yazı katılıyorum.
    Rijkaard'ın teknik adamlığı tartışılmaz.Rijkaard büyük bir hoca dediğin gibi onu takımın başına getiriyorsan kalkıpta elindeki oyunculara göre bir takım yaratmasını isteyemezsin.

    YanıtlaSil