10 Ağustos 2010 Salı

Türkler Avrupa Sahnesinde




Artık şartlar eşit.4 büyük takımda aynı Avrupa Kupası platformunda yarışacaklar bu sene.Aslında 4 büyük takımında feyz alması gereken bir durum bu.Kadro kalitesi olarak bu dört takımdan da geride olan Bursaspor Şampiyonlar Liginde mücadele ederken,bu takımlarımız Avrupa Liginde mücadele etmek zorundalar.

Buradan da anlaşılıyor ki ,artık yıldız isimleri kadroya katmak pek de önemli değil.Takım olabilmek,bir sistem oturtabilmek önemli.Bir arkadaşımın lafı var''Yıldızları sistemler doğurur diye''.Çok doğru bir söz bu.Bunun en güzel örneği de Messi.Yıllarca Barcelona altyapısında oynayıp,oradaki ortama ayak uyduran,sisteme alışan Messi,A takıma çıktığı vakit zerre kadar uyum zorluğu çekmedi ve alışık olduğu sistemde yeteneklerini tüm dünyaya gösterme fırsatı buldu.Ama aynı Messi, vatandaşı olduğu Arjantin'in milli takımında aynı performansı gösteremedi.Çünkü alışık olmadığı bir sistemde,alışık olmadığı bir oyun şablonunda oynuyordu.

Yani bir oyuncu transfer ederken ismine değil,sahip olduğunuz sisteme ne derece uyum sağlayabilir ona bakmanız gerekiyor.Eğer takıma faydalı olacak oyuncu Almanya 3.Ligindeyse,alıp onu getireceksin takıma.Artık önemli olan takım olabilmek.Bursaspor'da takım olabildiği için geçen sene şampiyon oldu ve bu sene ülkeyi Şampiyonlar Liginde temsil etme hakkını kazandı.

İşte böyle bir sezonun ardından kulüplerimizin Avrupa Kupası maceraları başladı.Geçen günlerde Avrupa Ligi play-off turunun kuraları çekildi.

Galatasaray-Karpaty Lyiv

Galatasaray ile başlayalım.Galatasaraylıların bu turdan tedirgin olmalarına gerek yok.Çünkü Karpaty Lyiv; ne bir Dinamo Kiev ne bir Shakthar Donetsk ne de bir Metalist Kharkiv. Bu üç takımdan da kötü,orta sınıf bir Ukrayna takımı K.Lyiv.Galatasaray ligin en hazır takımlarından birisi.Bu maçtan öncede bir lig maçı oynayacaklar.Hatta Belgrad maçının aksine bu turdaki ilk maçın İstanbul'da olması bir avantaj.Turu bu sefer İstanbul'da bitirecektir Galatasaray. O yüzden bu maç özelinde söylenebilecek fazla bir şey yok.

Beşiktaş-Helsinki
Herkes kolay olarak görüyor bu maçı ama bence işin aslı hiçte öyle değil.Şampiyonlar Ligi elemesinde Partizan'a elenip buranın yolunu tuttu Helsinki takımı.Aynı zamanda geçen senenin Finlandiya Ligi şampiyonu olduklarını da hatırlatmakta fayda var.Finlandiya'daki hava şartlarıda malum.Kağıt üzerinde kolay gibi görünsede sürpriz bir sonuç çıkarsa şaşırmamak lazım bu maçtan.
Zira Beşiktaş şaşalı transferlerle taraftarının gözünü boyuyor ve henüz takım olabilmiş durumda değiller.Ernst geçen seneki Ernst değil.Orta saha Necip'e kalmış durumda.Guti hazır değil.Quaresma'dan zaten koşup savunmaya yardım etmesini bekleyemeyiz.Nihat ve Bobo'da öyle.Koşan adam sayısı takımda çok az. Beşiktaş'ın çok başı ağrıyabilir bu durumdan dolayı.Tabi bu durum Helsinki maçında ne kadar ortaya çıkar bilemiyorum.Ama dediğim gibi;çok kolay bir tur olacağını sanmıyorum.

PAOK-Fenerbahçe
4 eşleşme içerisinde en fazla tedirgin olmamız gereken maç bu bence.Fenerbahçe henüz hazır değil.Hazır olmamakla birlikte takımda olamamış durumda.Geçen sene Daum önderliğinde inanılmaz bir kondisyona sahipti Fenerbahçe.Maçların son dakikalarına çok diri giriyorlardı ve bir çok maçıda son dakikada çevirmişlerdi.Ancak Aykut Kocaman önderliğindeki Fenerbahçe için aynı şeyleri söylemek zor.Kondisyon olarak hiç hazır değiller.Bir de takım içerisinde çözülmesi gereken bir ton sorun var.Aykut Kocaman'ın sisteminde kanat adamlarının rolü büyük.Alex ise nispeten daha pasif kalıyor,kalmak durumunda.Aykut Kocaman sezon boyunca kanat adamlarının çabasıyla gol arayacak.Bunu hazırlık maçları olsun,Young Boys maçı olsun defalarca gördük.Alex'in bu oyun şablonunda tek bir görevi var o da kanatlara pas atmak.Gerisi kanat oyuncularına ve santrafora kalıyor.Santrafor'un da bitiriciliğinin yüksek olması gerekiyor.Şu an Fenerbahçe'de böyle bir santrafor bulunmuyor.Bu adam Asamoh Gyan'da değil.Niang olabilirdi ama o konuda da pürüz çıkmış basına yansıdığı kadarıyla.

PAOK ise taraftarıyla bütünleştiği zaman çok farklı bir kimliğe bürünüyor.Ava çıkmış aslan gibi,vahşice rakiplerinin üzerine saldırıyorlar.Bir de ilk maç Yunanistan'da.Zaten hazır olmayan Fenerbahçe bir de oyunun ilk dakikalarında gol yerse darmadağın olabilir.İşi çok zor bu anlamda Fenerbahçe'nin.Ajax'a 2 maçta 4 gol atma başarısını gösterdi Paok.Deplasman golüyle elendiler Ajax'a.Dört takım içerisinde pislik yapabilecek,sertlikten taviz vermeyecek tek takım gibi duruyor PAOK.


Liverpool-Trabzonspor
Açıkça söylemem gerekirse,beni en çok heyecanlandıran eşleşme bu oldu.Nedenini bilmesemde Trabzonspor'a karşı bir sempati duyarım.Stadları mesela çok hoşuma gider.Kuradan önce Liverpool çıkar diye düşünmüştüm.Öyle de oldu.Biraz üzüldüm tabi.Gruplara kalmasını istiyordum Trabzon'un.Aslında hala şansları var,yok değil.

Liverpool Roy Hodgson ile yeni bir yapılanmaya girdi.Kafasında farklı stratejiler,farklı oyun şablonları olduğu çok belli kurt hocanın.Kafasındakileri sahaya yansıtması biraz zaman alabilir.İşte Trabzonspor'da bundan yararlanabilir.Bursaspor karşısında izledik Trabzonspor'u.Kondisyon olarak iyi hazırlamış takımı Şenol Güneş,bu bariz belli.İstediği oyunuda yavaş yavaş benimsiyor oyuncuları.Anfield Road'tan alacakları beraberlik veya tek farklı mağlubiyetle iş Trabzon'a kalırsa;ben bir sürpriz bekliyorum Karadeniz Fırtınasından.

4 yorum:

  1. Aslında dışarıdan bakıldığında kimse senin gibi düşünmüyor.He ben kendimi kastetmiyorum arkadaşlarımın konuşduklarından.Birisi diyor fenerbahçe çok rahat turu geçer.Rakibi PAOK.Aslında rakibe bakıyorlar kendilerine değil.Hani rakipte öyle güçsüz bir ekipte değil yani.(:Beşiktaş'a bakılınca taraftarları hep diyor;Helsin'ki kolay rakip çok rahat geçeriz.Nasıl geçersiniz turu ne yaparsınız diye soruncada quaresma nihat quti bobo ernst vs.vs. bunlarla geçeriz diyorlar.Bende senin dediğin gibi futbolda isim yapmış futbolculardan kurulu bir takım hep kazanıyorsa galatasaray geçen sene şampiyon olur üstünede (eski adıyla)uefa kupasını müzesine bir kez daha götürebilirdi.Böyle deyincede siz kendinize bakın diyorlar.:) Ben fenerbahçe ve beşiktaş'ın rakiplerini duymuştum duydum.Galatasaray'ın rakibini cidden hiç duymadım açıkçası.Ama sürprizler kaçınılmazdır.(:
    Trabzon için yazılanlara katılıyorum.Az önce demiştim ya sürprizler kaçınılmazdır diye.Bu maç içinde söylüyorum işte.
    SÜRPRİZLER KAÇINILMAZDIR.:)
    Bursaspor içinde eee.
    Bence daha zamana ihtiyaçları var tam hazır değil diyemem bence hiç hazır değiller.

    YanıtlaSil
  2. O bahsettiğin kişiler körü körüne takımlarını destekleyen kişiler.At gözlüklü insanlarda denebilir bunlara.Gerçekleri görmekten uzaklar maalesef.Hep en iyi benim takımım modunda takılıyorlar.Ama o kişiler tribüne gidip,adam ıslıklayıp o adamın takımdan gitmesine de neden olabiliyorlar.

    Mücadele edebildiğin oranda güçlüsündür. Ben diyorum ki zor maç olacak ama maç günü öyle bir şey olur ki maç 5-0,6-0 biter futbol bu.Biz şu ana göre yorum yapıyoruz.İleride neler olabileceği hakkında fikir yürütüyoruz var olandan yola çıkarak..Futbolda günlük olaylar başarıyı etkiliyor.

    Sadece maç özelinden bakma olaya. Hayat sürprizlerle dolu :)

    YanıtlaSil
  3. Ya oğlum futboldaki sürprizler bir kenara.;)Öbür sürprizler bir kenara.:)

    YanıtlaSil
  4. Her ikiside ortak bir paydada buluşuyor neticede :)

    YanıtlaSil