21 Ağustos 2010 Cumartesi

Rijkaard'ın Geleceği






Yönetimin artık bir karar vermesi gerekiyor. Rijkaard'a gerçekten güveniyorlar mı ? Onunla devam etmek istiyorlar mı ? Bu sorulara verdikleri cevap evet ise, üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmeleri gerekiyor.

Bunu her zaman,her yerde,sıkça yazıyorum.Bugün burada bir kez daha yazacağım.Eğer ki takımın başına Rijkaard gibi,Skibbe gibi sistem hocalarını getiriyorsan,onların istedikleri transferleri yapmak durumundasın.Çünkü bu tarz hocalardan ''elimizde bu malzeme var,bundan çok muazzam bir yemek yarat bakalım'' diye istekte bulunamazsın.Zaten bu hocaları takımın başına getiriyorsan böyle isteklerde bulunamayacağını da bilmen gerekiyor. Eğer eldeki malzemeye göre bir şeyler yapılmasını istiyorsan gideceğin adres bellidir.Gerets,Kalli,Lucescu vs.. Bu tarz hocalar,eldeki oyuncuya göre takım yaparlar,oyuncuların kalitesi oyun şablonunu belirler. Mesela dönelim 2007-2008 yılına.Herkesin burun kıvırdığı,bana göre ise bir ''dahi''olan Kalli'nin takımına bir göz atalım.O sene takımın oynadığı oyunu bir irdeleyelim.Şu an gitsin diye taraftarın her gece dua ettiği Servet,Barış,Ayhan'ın, o seneki performansını gözlerimizin önüne bir getirelim.Servet gibi bir adamdan cengaver yarattı Kalli.Keza Barış'ın azmine hayran oluyorduk o sene.Mehmet Topal için örümcek diyorduk.Ne değişti peki ? Aslında değişen çok bir şey yok.Yalnızca zihniyet değişti.Yeni bir oyun şablonu Florya'ya hakim oldu.Bu oyuncularda yeni şablona ayak uyduramadılar.

Skibbe'nin,Rijkaard'ın oyun şablonunda yukarıda bahsi geçen isimler sadece alternatif olabilirler.O sistemin as adamları olamazlar.Gerçek olan bu.Aslında şöyle bir düşünce var.Türk oyuncular ile Türkiye'de başarılı olursun.Esasen bu doğru bir tanımlama.Eğer ki yabancı oyuncu kaliten yeterince iyi değilse,Türk oyuncular senin can simidin olur.Bu ikisini harmanladığın zaman ise zaten Avrupa'da başarı gelir o ayrı.



Dönelim geçen seneye.Rijkaard'ın Galatasaray Dergisinde bir röportajı var.Orada diyor ki ;biz geçen sene takımı Baros ve Kewell'ın üzerine kurduk.Mesela başkan,Arda'nın etrafına takımı kuracağız diyordu.Ama olmaz ,olamaz.Rijkaard'ın Galatasaray'da uygulamaya çalıştığı sistem devrim niteliğinde.Hakikaten Türkiye sınırları içerisinde bu sistemi uygulamak bir devrim.Hıza ve pasa dayalı futbolu Türkiye'ye uygulamanın zaman alacağını herkes biliyordu.Bunun için insanlar sabır yeminleri etti forumlarda.Ama bazı gerçekleri de görmek gerekiyor.Rijkaard aptal bir adam değil,futbolu biliyor.O da anladı Galatasaray'ın Türk rotasyonunun bu sistem için yeterli olmadığını.Ama buna rağmen bir tabuyu yıkıyordu Rijkaard ve ekibi.Yukarıda yazdık bunu.Türkiye'de başarıyı Türk futbolcuların getirdiğine yönelik bir yaklaşımdı bu.Eğer ki Baros ile Kewell sezonun yarısından fazlasını sakat geçirmese,Galatasaray sezonu şampiyon tamamlayacaktı.Hemde bunu sistemdeki en kilit nokta olan orta sahada yeterli kaliteye ulaşmadan başaracaktı..Ama bu iki adam sakatlanınca ihale döndü dolaştı bu kilit noktaya kaldı.Orada geçen sene oynayan isimler kimlerdi peki? Sarp,Barış,Ayhan,M.Topal.Bunların hiçbiri bu sistemin oyuncuları değil maalesef. Bunun için de zaten Galatasaray geçen seneyi başarısızlıkla noktaladı.Tabi Baros ile Kewell'ın sakatlıkları uzun sürmese, bu dönemi de başarıyla atlatacaktı sarı-kırmızılı takım. Rijkaard ve ekibinin de kredisi artımış olacaktı böylece.Ama işler bu sene tersine dönmüş durumda.Rijkaard ve ekibinin kredisi gitgide azalıyor.Ellerindeki malzemeden harikalar yaratmasını da isteyemezsiniz bu isimlerden.Buradan çıkarılacak sonuç basit.Bu senede ufukta başarısızlık var.
Bunun önüne tek bir şekilde geçilebilir.O da Rijkaard'ın istediği isimleri kadroya katarak mümkün..Yok eğer bu yapılmayacaksa,ne biz yorulalım ne de Rijkaard'ı yoralım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder