15 Eylül 2010 Çarşamba

Tecrübesiz Bursaspor




Her sezon başında sanki bir marifetmiş gibi, bu sene şampiyon Anadolu'dan çıksın,lige renk gelsin diyenler varya,işte Türk takımlarının Avrupa'da yaşadığı başarısızlıkta en büyük pay onların.

Geçen sene dediler ki Sivas ligi domine etti Anderlecht'i eler,fark yedi
Bu sene dediler ki, Bursa şampiyon oldu,lige 4 te 4 ile başladı,Valencia'da kim,Bursa fark yedi.

Bu tarz söylemlerle Anadolu takımları gaza getiriliyor ve sonu hüsran oluyor. Avrupa'da tecrübe çok önem arz eden bir durum. Anadolu takımlarının Avrupa'da başarılı olabilmesi bu anlamda çok kolay değil.

Misal Bursa şampiyon olduğu zaman,ligde belki rekabet artar,yayıncı kuruluş ciddi gelir elde eder, ama Türk futbolu Avrupa'da batağa saplanır. Galatasaray,Fenerbahçe,Beşiktaş gibi takımların Avrupa kupalarında boy göstermesi gerekli. Hem de ön eleme oynamadan,direkt gruplardan başlamaları lazım. Ya da mümkün olduğunca az ön eleme oynamaları lazım.

Sene başında gördük. Galatasaray'da Fenerbahçe'de kendinden fersah fersah güçsüz takımlara elendi. Bu elenişlerin türlü sebepleri var. Ama ortak neden motive olamamaktı. Hem Galatasaraylı hem Fenerbahçeli oyuncuları kafa olarak bu maçlara hazırlamak çok zor. Çünkü karşılarında kendinden çok çok zayıf bir takım var. Sen istediğin kadar uyar,futbolcunun kafasında biz bu takımı rahat eleriz düşüncesi ister istemez oluşur. Ancak karşı taraf için bu tarz takımlarla oynamak bir gurur meselesi haline gelir. Maçı kazanmayı daha fazla isterler vs.

Neticede zayıf takımlar daha fazla motive olur. Bu yüzden de bizim takımlarımız,kendinden zayıf takımlarla maç yaparken zorlanırlar.

Türk Milli Takımını da buna örnek gösterebiliriz. Elemelerde çok başarılı olamaz, ama Şampiyonalarda aslan kesilir.

Bursa şampiyon olduğunda aslında bunları düşünüp pek fazla sevinmememiz lazımdı. Ne Fenerbahçe'nin umrundaydı bu şampiyonluk ,ne Galatasaray'ın ne de Beşiktaş'ın. Çünkü bu takımların kendindeki eksikleri görebilmesi için,ezeli rakiplerinin şampiyon olması lazım.

Bursa'nın şampiyon olması Bursa'ya yaradı. Hem maddi hem manevi yönden. Ama sadece Bursa'ya!

Bugünde gördük işte. Tecrübesizliklerinin kurbanı oldular. Kendileri gibi oynamadılar. Korktular. Oysa korkulcak bir şey yoktu. Rakibin orta sahasında,geçen sene Galatasaraylılardan her hafta küfür yiyen Mehmet Topal oynuyordu. Ama bunu düşünemeyecek kadar Şampiyonlar Ligi şarhoşluğu içine girip,orda oynamakla herşeyin tamam olduğunu sanma yanılgısına düştüler.

Bu sonuç her anlamda Bursa'yı yaralayacak. Çünkü bu sonucun ardından oyuncuları toparlamak kolay olmaz. Bu lige de yansıyacak. Kasımpaşa ile falan oynasalar bu sıkıntıyı yaşamazlar diyeceğim ama bu hafta Antep'e gidecek Bursa. Ertuğrul Sağlam'ın maç içindeki düşünceli hali de bundan kaynaklanıyordu. Yoksa Şampiyonlar Ligi'nde bundan sonra ne yapacağızı düşünmüyordu Ertuğrul Sağlam.

Bursa yediği bir tomar golle averajını da eksilere itti. Bundan sonra toparlaması da çok zor olacak. Olası bir puan eşitliği halinde,yarıştığı takıma geçilme şansı çok yüksek. Umarım diğer maçlarda kendilerini toparlayıp,kendileri gibi oynarlar. Belki o zaman bir şansları olabilir...

4 yorum:

  1. tamam bursa tecrübesizde, bence galatasaray, fenerbahce veya besiktas gitse bile cok sey degismez. Türk kulüp futbolu su anda avrupada üst seviyede oyniyacak halde degil... avrupa liginde bile ceyrek final görmüyoruz! Sadece bi kac transfer yapiliyor diye iyi olunmuyor malesef... umarim gelecek 5 senede iyi hamleler yapilip, yatirimlar yapildikdan sonra yine istikrarli sekilde her sene adimiz duyulur!

    YanıtlaSil
  2. Türk futbolunda istikrar diye hiç bir şey yok belkide o yüzden başarı gelmiyor, her sene 3 büyük takımımızda en az 5 yabancı alıyor gönderiyor haliyle buda takıma yansıyor takımı oturtamıyoruzki başarı gelsin 2000 senesinde Uefa kupasını nasıl aldık altında en az 3 senelik bi kadromuz vardı. Bursa dün çok kötü bi sonuç aldı 2 pas yapamadı sahanın yıldızı Volkandır elinden gelenin en iyisini verdi bi pozisyonda ellerini açtı artık daha ne yapabilirim der gibi, Ertuğrulunda hatası var gibi neden Sercanla başlamadın Valencia defansı ağır gördük Sercan her aldığında topu koşturuyordu arkasında. Kötü bi başlangıç oldu ama sonu iyi olsun diyorum inşallah averaj takımı yerine konulmaz..

    YanıtlaSil
  3. Tolga;

    Ertuğrul Sağlam; isim vermemiş ama çok bireysel oynadığı için bazı oyuncularını eleştirmiş.

    Bence haklı. Volkan çok gereksiz çalımlar atıyor. Aslında tadında bıraksa bazı şeyleri,takımı için daha yararlı olabilir.

    YanıtlaSil
  4. İyide topu her aldığında rakip durduramadı en çok koşanda oydu dk 90 + lar hala koşuyor, bir şeyler yapmak için uğraşıyor en azından başarılıda oldu. Şimdi tutupta biz Ardaya sen top tutma dedikmi yada Hasan Şaş hep yapardı ayağına aldığında atmazdı kimseye ama bişeyler yapardı bence Ertuğrul kendisini eleştirsin biraz, Volkan maçın en iyisiydi..

    YanıtlaSil